
Pielea reprezinta unul dintre cei mai importanti factori ce indica starea generala de sanatate a omului. Prin intermediul acesteia persoana comunica mesaje si emotii, le „gestioneaza”, reactioneaza si raspunde stimulilor din mediul intern si extern cu care se confrunta.
Pielea are o contributie insemnata privind conturarea impresiei despre frumusete si igiena individului, dar si despre opusul acestora. Ea reprezintă cea mai vizibila, permisiva si usor interpretabila modalitate de comunicare. De aceea atunci cand este prezenta o afectiune cutanata, in special in zona cea mai expusa vizuala – fata, pot apare consecinte la nivel psihologic si chiar psihosocial.
Acneea reprezinta afectiunea de la nivelul fetei cel mai comun intalnita, la aproape orice varsta (incepand cu 14 ani), atat la femei cat si la barbati. Impactul fizic si psihologic al acneei este foarte mare, de aceea tratarea acesteia necesita o abordare corecta din punct de vedere clinic si cosmetologic, dar nu trebuie neglijata si latura psiho-emotionala.
Elementele de ordin medical (definitie, tipuri, cauze) sunt explicate pe larg intr-un articol distinct, urmatoarea saptamana.
Acneea ignorata sau incorect tratata poate dezvolta noduli durerosi, pete pigmentare si cicatrici profunde. De obicei, aceste semne raman pe termen lung sau pentru totdeauna pe zonele afectate, creand o stare permanenta de disconfort, frustrare, uneori chiar forme de depresie si izolare sociala.
Tratamentul acneeii este de lunga durata si necesita un ritual de ingrijire minutios si riguros. Ca regula generala, produsele cosmetice folosite trebuie sa fie specifice tipului de ten, cu rol antiinflamator, antibacterian si protector.
9 sfaturi pentru o ingrijire corecta a tenului acneic sau cu tendinte acenice:
- Daca este sa consideram un lucru indispensabil din rutina de ingrijire a tenului acneic, acel lucru este curatarea! Prin curatare, intelegem demachierea si indepartarea corecta a celulelor moarte, a prafului si a sebumului in exces. Curatarea tenului se realizeaza zilnic, atat seara cat si dimineata. Pentru tenurile sensibile si predispuse la eriterm, demachierea se face cu emulsii, solutii micelare sau lapte demachiant urmata de lotiune tonica, iar pentru tenul seboreic, acneic, incarcat sunt recomandate geluri, spume, sapunuri antibacteriene.
- Daca tenul este gras (exces de sebum) si exista o tendinta pentru acnee cu comedoane inchistate sau microchisturi, un exfoliant usor poate ajuta la remedierea problemei (un produs cu acid salicylic, acid glicolic).
- Atentie la produsele de machiaj, caci unele pot agrava leziunile de acnee; ritualul pentru curatarea fetei presupune o demachiere riguroasa, urmata de clatirea fetei cu apa calduta sau cu o lotiune tonica, pentru a indeparta toate resturile de produse aplicate pe fata in timpul zilei.
- Fata NU se sterge energic, ci se tamponeaza usor, mai ales daca exista pustule; daca pustulele se rup, continutul se imprastie pe fata, determinand aparitia de noi leziuni; De exemplu, acest lucru se poate produce in timpul barbieritului la barbati, astfel ca in perioadele cu leziuni inflamate este recomandata utilizarea aparatelor de ras de unica folosinta.
- Excesul de ingrijire poate fi la fel de periculos ca si lipsa ei, fiind o cauza frecventa de agravare a acneei. Curatarea excesiva a sebumului, duce la producerea unei cantitati de sebum si mai mare, deoarece glandele sebacee incerca sa faca fata ritmului in care este indepartat acesta. Utilizarea substantelor abrazive de tip gomaj in timpul perioadelor inflamatorii este contraindicata.
- Pustulele nu se storc/sparg, stoarcerea acestora se face doar in cabinetul cosmetic, astfel, impiedicandu-se extinderea infectiei si in alte regiuni ale fetei.
- In cazul in care acneea se gaseste pe spate, brate, decolteu, evitati folosirea obiectelor vestimentare sintetice sau prea stramte, Este foarte important sa nu se atinga fata cu mainile, parul, telefonul, fulare, esarfe, pulovere cu guler inalt.
- Dupa spalarea fetei, aceasta se va sterge doar cu prosope de hartie de unica folosinta, prin tapotare, fara a agresa tesutul. Nu este recomandata folosirea prosoapelor de bumbac sau orice alt material, deoarece acestea pot contine praf sau diferite tipuri de bacterii care pot sa agraveze infectia. De asemenea, in perioada tratarii, este recomandata ca perna pe care dormim noaptea sa fie cat mai curata, eventual invelita cu tifon steril, pe care il schimbam in fiecarea seara.
- Persoanele care fac sport trebuie sa se demachieze inainte de antrenament dar si dupa.
S-a demonstrat ca acneea reflecta o particularitate genetica, astfel ca, in ciuda unui tratament corect, pot exista perioade cand se produc eruptii sau agravari temporare, provocate de schimbari in alimentatie, odihna, tranzit intestinal, sau de calatorii, sindromul premenstrual, praf, sudoratie, etc. Tinerea sub control a acestor factori favorizanti limiteaza perioadele neplacute.
Tratamentul acneeii se realizeaza in cabinetul cosmetic specializat, unde cosmeticiana realizeaza proceduri si terapii specifice tipului de ten, tot aceasta recomanda produsele cosmetice si stabileste programul de ingrijire pentru acasa, fara de care, succesul vindecarii acneeii si rezolvarii efectelor neplacute ale acestei afectiuni, nu se realizeaza. Ingrijirea acasa este foarte importanta, deoarece completeaza tratatamentul din cabinetul cosmetic, de aceea acesta trebuie realizata intr-un mod riguros.