
Petele de vârstă, uneori denumite “pete de ficat” sau lentigo solare, sunt pete gri, maro sau negre găsite pe piele. Ele variază în dimensiune și apar, de obicei, pe fata, maini, umeri, și brațe. Petele de vârstă sunt cauzate de expunerea consistentă la soare, și, prin urmare, în general, apar la adulți în vârstă de 40 ani, dar pot afecta si persoanele mai tinere. Cele mai multe pete de vârstă sunt inofensive și nu necesită tratament.
Tratament:
Dacă nu sunteți mulțumit cu apariția petelor de vârstă, există o varietate de optiuni de tratament care vizează deschiderea culorii sau eliminarea acestor pete. Deoarece pigmentul care cauzează pielea decolorată se află în stratul superior al pielii, sau epiderma, tratamentele care intenționează să lumineze pete de varsta trebuie sa penetreze acest strat de piele.
Unele dintre opțiunile de tratament disponibile includ:
- Medicamente: creme de albire pe baza de prescriptie aplicate pe perioada mai multor luni pot estompa treptat petele de vârstă. În timpul acestui tratament, protectia solara este recomandata in mod obligatoriu.
- Terapia cu laser: Terapia cu laser distruge melanocitele suplimentare, care creează pigmentul negru. Acest tratament nu deteriorează suprafața pielii și are puține efecte secundare. Terapia cu laser necesită, în general, mai multe sesiuni.
- Congelare (crioterapie): In timpul crioterapie, azotul lichid sau alt agent de înghețare este aplicat pe petele de vârstă pentru a distruge pigmentul suplimentar. Pielea apare mai deschisa iar zona se vindeca. Crioterapia este în general eficientă și nu prezintă riscul de cicatrici sau decolorarea permanenta a pielii.
- Dermabraziune: Această procedură implică “șlefuirea” sau rindeluirea stratului superficial al pielii cu o perie rotativă. Se elimină suprafața pielii, și un nou strat de piele creste in locul ei. Efectele secundare pot include pruritul și roșeață temporară sau iritația.
- Peelingul Chimic: Peelingul chimic poate ajuta, de asemenea, la estomparea petelor de vârstă. Există două tipuri de peeling chimic: superficial și de adâncime medie. Cel superficial necesita mai multe tratamente înainte de a fi observe rezultate, în timp ce peelingul de adâncime medie actioneaza profund, iar rezultatele devin evidente mai devreme. Un peeling chimic constă în aplicarea unui acid pe piele, care arde stratul exterior al pielii la locul afectat. O noua piele creste in locul ei, conducand la disparitia petelor inestetice.